Diumenge temàtic

diumenge, d’abril 22, 2007


Com tots els diumenges estic fatal. Tinc mala hòstia, mal de panxa i vull dormir i no puc. I això que només és un cap de setmana, quan són vacances més llargues, l'últim dia, em pose fatal. Aboliria els diumenges, perquè no els sóc capaç d'aprofitar i perquè al no saber aprofitar-lo m'escalfe el cap en que s'ha acabat tot...

Però bé, hui prestaré atenció a les eleccions franceses. Me pareix que passaràn Sarkozy i Ségolene, però m'encantaria que esta vegada hi tornara a haver-hi sorpresa, com a les darreres, on Jospin, el del PS no passà, i sí ho fiu Le Pen. Però en esta ocassió, Le Pen probablement no serà el sorpreses, sino François Bayrou.

Pel que a mi respecta, si fóra ciutadà francés i votar, ho faria a un dels partits trotskistes francesos -dels pocs llocs on tenen alguna expansió- o a Bové, de l'esquerra alternativa a la tradicional. En resum, França, dels pocs llocs al món on no estàn entre la marginalitat suprema els partits de l'extremesquerra. Però com les presidencials no donen representació a l'assemblea "nacional", doncs votaria útil.

Llavors en la primera volta possiblement votaria Bayrou pel fet de ser frontissa. Si a la segona ronda fóra Sarkozy-Ségolne, guanyaria Sarkozy possiblement pel suport de la dreta, l'extrema dreta i la meitat de votants del centre. En canvi, si a la segona ronda fóra Sarkozy-Bayrou, els votants de centre, centre-esquerra i esquerra votarien Bayrou i tindria serioses possibilitats de ser president.

A part, Bayrou seria interessant, puix que és un tercer espai al que no s'està acostumat a vore, està bé acabar amb el bipartidisme. I a més -i en part també pel mateix d'abans- perquè és liberal, fortament europeïsta -federalista europeu diria- i ha sigut el primer en afirmar que "augmentarà" el respecte a les llengües minoritzades, encara que com sempre, supose que serà no-res.

Espere que hui per la nit o demà estiguen els resultats, i faré una nova anàl.lisi segons el que passen a "la final". De totes formes, és quasi segur que seràn Sarkozy-Ségolene, encara que L'únic oficial que se sap per ara és que la participació és alta, però no a qui beneficiaria, perquè no n'estic acostumat al panorama d'allà.