C9 i les minories

dijous, de juliol 20, 2006


Estava fa no-res mirant a Canal 9 un programa d'estos de per omplir -això sí, almenys no era un culebrón o un programa del corazón d'eixos que sempre rebosen a la pèsima televisió- anomenat Xamba. No l'havia vist mai i no sabia de la seua existència, però mira, el meu germà estava mirant-ho i dic, xè, vaig a vore de què va.

Al concurs/programa hi apareixen 3 participants, i 2 d'ells eren de les minories valencianes.

M'explique, el primer participant parlava un valencià estàndard pulit de castellanismes -cosa molt rara en la societat en la que vivim on desgraciadament la gent major no ha pogut estudiar en la nostra llengua- i duia una samarreta d'estes que només he vist dur a valencianistes, eixes de «Apadrina un xiquet valencià: no deixes que l'asfalten!!!». Ja se veu, un participant segurament valencianista, cosa estranya en la societat valenciana.

A continuació observem una senyoreta castellanoparlant que segurament serà o una colona espanyola -i dic colona perquè la posició d'esta gent inadaptada envers el País Valencià sol ser comparable amb la dels temps del colonialisme europeu- o una renegada, una botiflera valenciana -d'eixa classe de gent que tant abunda a la nostra terra.

I ara bé el tercer i últim participant, el més increïble, un marroquí valencianoparlant! Un nouvingut integrat no seria rar de vore a un país normal, però a un país com el nostre on els valencians reneguen de la seua llengua, una persona d'origen inmigrant que parle valencià, és una cosa magnífica cosa de vore, algú que ens respecta!
Però clar, el presentador, el senyor Ximo Rovira -conegut pel gran programa "cultural" i més famós de la denigrant televisió valenciana, Tómbola- com a cara visible de l'autoodi valencià no podia fer altra cosa que parlar-li en castellà, i el magrebí contestant-li en valencià, malgrat costar-li parlar-lo, però ahí, intentant-ho, i parlant-ho millor que molts pseudovalencianistes vestits de falleros menjant paella valenciana -mai catalana- amb el seu macarrònic valencià de Puchera norma.

Està bé vore coses diferent de quant en quant, això em recorda que malgrat estar les minories consciencients, marginades, ahí estem i de vegades, encara que intenten ocultar-nos, s'ens veu.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Jo hui l'he vist per primera volta i m'ha sorprés vore que els tres concursants parlàven valencià.
Sobre lo de Ximo Rovira és el que per desgràcia fa molta gent amb la gent de fora i és el parlar-li en castellà quan eixa gent vol integrar-se i parlar en valencià.

Pau ha dit...

Pel meu poble també n'hi ha una dona romanesa que en tres o quatre anys ha aprés a parlar en valencià, i això dóna gust vore-ho, ja que hi ha gent castellanoparlant que porta dècades vivint ací i no s'ha dignat a amollar ni una sola paraula en valencià

Anònim ha dit...

Ací al mercat del meu poble ve un xic africà que parla millor el valencià que alguns d'ací.

Daniel Monfort ha dit...

Rabosa!!! on estàs!